torsdag 27 juni 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 41, (Om aktieutdelningar:1)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Om aktieutdelningar

För att ta ett exempel på hur det skulle kunna fungera om ett antal år för dig om du väljer att investera i aktier med utdelningstillväxt och mer och mer övergår till inkomster i inkomstslaget kapital, kan vi ta och kolla på en aktie som delar ut pengar till sina aktieägare på månadsbasis. Detta är en företeelse som många svenskar inte är vana vid eftersom de flesta svenska börsnoterade företagen endast delar ut pengar till ägarna en gång per år, vilket brukar ske under våren.

Även de flesta av våra nordiska grannländer har samma utdelningskultur. Det finns vissa nordiska (inklusive svenska) företag som delar ut pengar halvårsvis och till och med något enstaka som delar ut kvartalsvis, men de är alltså endast undantag som bekräftar regeln. De mer kända svenska storföretagen som Telia, Handelsbanken, Boliden och Ericsson med flera delar alla ut pengar endast en gång per år. Just Telia och Ericsson är för övrigt två av de företag som flest svenskar äger aktier i. Dessa fyra bolag är alla noterade på börsens Large Cap-lista, vilket alltså betyder att de tillhör de största bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen. På Large Cap finns det cirka 60 bolag noterade. På Mid Cap och Small Cap finns det cirka 100 bolag per lista. På dessa båda listor finns helt enkelt de medelstora samt små bolagen, mätt som börsvärde, som är noterade på Stockholmsbörsen.

De allra minsta företagen är noterade på andra börslistor och handelsplattformar. Bland dessa kan nämnas exempelvis Aktietorget, First North samt NGM Equity. De företag som är noterade på dessa börslistor är dock inget man bör lägga ner någon direkt tid på, om man vill investera i stora, stabila utdelningsaktier, då de bolagen på dessa listor ofta är betydligt mer riskfyllda och har sämre utdelningshistorik. OMX30 är ett aktieindex som består av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Indexet är värdeviktat, vilket betyder att de företag med störst börsvärde står för störst andel av indexet. Trots att detta index endast består av 30 av Stockholmsbörsens cirka 300 noterade företag står det för närmare hälften av börsens totala värde. De företag som ingår i indexet framgår av tabellen:

Aktier i OMXS30
ABB
Alfa Laval
Assa Abloy
AstraZeneca
Atlas Copco A
Atlas Copco B
Boliden
Electrolux
Ericsson
Getinge
Hennes & Mauritz
Investor
Lundin Petroleum
MTG
Nokia
Nordea
Sandvik
Scania
SEB
Securitas
Skanska
SKF
SCA
SSAB
Svenska Handelsbanken
Swedbank
Swedish Match
Tele 2
Telia Sonera
Volvo


När ett nordiskt företag delar ut pengar oftare än en gång per år beror det med stor sannolikhet på att det har gått ihop med ett annat företag från ett annat land och därför även är noterat på en börs i ett annat land där utdelningar sker oftare. Att en aktie är sekundärnoterad innebär att handel med företagets aktier även sker på en annan börs. Det svenska läkemedelsföretaget Astra gick ihop med det brittiska läkemedelsföretaget Zeneca år 1999. I Storbritannien delar företagen ut pengar två gånger per år, oftast ett mindre belopp under första halvan av året och sedan ett större belopp under hösten. AstraZeneca, som bolaget heter efter sammanslagningen, vilket säkert de flesta har hört talas om, delar således ut pengar två gånger per år. Den stora majoriteten av nordiska bolag delar alltså ut pengar endast en gång per år, vilket gör att de som enbart äger svenska aktier får all utdelning koncentrerad under våren. Det går att få utdelningar oftare under året genom att äga nordamerikanska aktier som en del av sin utdelningsmaskin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar