lördag 8 juni 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 19, (Ta hand om din privatekonomi:3)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)
Innehållsförteckning

Föregående del


Att se aktier som en homogen grupp av investeringar är så långt ifrån sanningen man kan komma. Att se aktieägande som något kortsiktigt är också det i grunden fel för den genomsnittlige investeraren som idag främst har sina pengar på bankkonto och i fonder. Om man behöver använda en viss del av sina pengar om 20 år från idag kan man inte se det på det sättet att äga en godtyckligt vald aktie, som man paniksäljer efter en månad om den sjunkit med 20 % är ett substitut, alltså likvärdigt alternativ, till att ha pengarna liggandes på ett bankkonto med 1,5 % i ränta. Ska man använda pengarna inom en kort tidsperiod, säg ett år, är det givetvis bäst att investera pengarna i något som är säkert och räntebärande. Har man dock en summa pengar som man vet att man inte kommer behöva konsumera under de närmaste fem, tio åren eller helst ännu fler år, gör man rätt i att bygga upp sin egen utdelningsmaskin, bestående av aktier i flera företag.

Bor man idag på ett ställe där man tänkt bo kvar länge och enkelt kan göra en tydlig översikt av sin privatekonomi har man utomordentligt goda möjligheter att bygg upp en respektabel utdelningsmaskin och med tiden skapa sig mer och mer frihet. Tänk dig själv att du får 100 000 kr i utdelningar från dina aktier under det här året. Tänkt dig sedan att detta belopp nästa år ökar till 110 000 kr, tack vare att du för 15 år sedan tog beslutet att månatligen investera en del av lönen i aktier med stabil utdelningstillväxt. Utan att göra några nyinvesteringar kan du se fram emot en utdelning på 200 000 kr per år redan om drygt sju år eftersom utdelningarna årligen ökar med 10 % i det här fallet. Det är en försmak på vad stabila aktier med utdelningstillväxt kombinerat med ränta-på-ränta effekten kan åstadkomma.

Det är viktigt att inse att äga aktier i företaget x inte är detsamma som att äga aktier i företaget y. Att äga aktier i ett bioteknikföretag som aldrig har gjort vinst och förlitar hela sin framtida existens på att deras forskning ska leda fram till ett läkemedel som godkänns över hela världen och bli en världssuccé är inte detsamma som att äga aktier i H&M som säljer kläder över hela världen i sina 2 800 butiker. Det är heller inte samma sak att enbart äga aktier i H&M som att äga aktier i 16 olika företag i åtta olika branscher som är exponerade mot olika delar av världen.

För att få en försmak på det fenomen jag hittills talat så gott om, ränta-på-ränta, kan man fråga sig hur mycket en investerad tusenlapp i räntebärande med 3,5 % årlig avkastning växer till jämfört med en investering på börsen med den dubbla årliga avkastningen, 7 %, under en 45-årsperiod (vilket för övrigt är en låg skattning av börsens långsiktiga avkastning). Att man har en årlig avkastning som är dubbelt så hög, 7 % jämfört med 3,5 %, kommer självklart att få pengarna att växa till ett större belopp. Det är alla med på. Men blir det mycket större än det dubbla beloppet? Den investerade tusenlappen har med 3,5 % i årlig avkastning vuxit till 4 702 kr. Det dubbla beloppet av det hade således varit 9 404 kr. Men tusenlappen har faktiskt med den dubbla årliga avkastningen vuxit till hela 21 002 kr. Det är ungefär 4,5 gånger mer är 4 702 kr.

Vi antar nu en avkastning som är ytterligare 3,5 procentenheter större, alltså 10,5 % i årlig avkastning, vilket kan åstadkommas om den årliga aktieutdelningen återinvesteras. Denna avkastning är alltså tre gånger större än räntebärandets avkastning på 3,5 %. Med en årlig tillväxt på 10,5 % kommer tusenlappen efter 45 år ha ett värde på hela 89 393 kr. Det betyder att man med en tre gånger högre årlig avkastning kommer ha ett belopp som är 19 gånger större, efter 45 år. Det låter förmodligen förvånande för den som inte tidigare har bekantat sig med detta underverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar