fredag 26 april 2013

Värdet av att återinvestera aktieutdelningen

Jag förespråkar alltså en långsiktigt aktieinvesteringsstrategi främst i aktier med utdelningstillväxt. Något som är viktigt för att få sina pengar att växa så mycket som möjligt på lång sikt och dra maximal nytta av ränta-på-ränta effekten är att återinvestera avkastningen, i det här fallet utdelningen från aktierna. Ränta-på-ränta effekten lär för övrigt ha beskrivits som världens åttonde underverk av Albert Einstien och av Benjamin Franklin på följande sätt: "Money makes money and the money money makes makes money". Värdet av att återinvestera utdelningen för att bygga upp aktieportföljen/utdelningsmaskinen illustreras i nedanstående text. 



Börsen har en långsiktig uppåtgående trend. Det finns lite olika siffror vad gäller hur kraftig denna uppgång är, eftersom mätperioderna skiljer sig åt något. Vissa börjar på 1940-talet och sträcker sig fram till nutid medan andra kan börja några decennier tidigare. Under 1910-talet fram till mitten på 1940-talet var det som bekant två världskrig och en rejäl börskrasch i USA som varade ganska länge. Oavsett vilken tidsperiod som används framgår tydligt skillnaden mellan att investera i aktier, bankkonto och obligationer på lång sikt.

Enligt Aktiespararna har en (1) investerad krona i aktier (med återinvesterad utdelning) respektive bankkonto och obligationer mellan år 1944 och 2008 ökat till 2 353 kr, 48,4 kr respektive 69,2 kr. Beräknar man vilken den genomsnittliga avkastningen har varit för dessa tre olika typer av investeringar kommer man fram till en årlig avkastning som kan ge sken av att skillnaden inte kan bli så stor som den verkligen är. Den genomsnittliga årsavkastningen för aktier är 13,1 %, och för bankkonto respektive obligationer 6,2 % och 6,8 %. Det faktum att det blir så stor skillnad mellan aktier och de två andra investeringsformerna, visar på styrkan av ränta-på-ränta effekten över lång tid, i det här fallet 45 år. 


En stor del av aktieportföljens värdeökning kommer från att man varje år återinvesterar de utdelningarna man erhåller, vilket är en viktig ingrediens i byggandet av din utdelningsmaskin. Om vi exempelvis antar att man inte skulle ha återinvesterat utdelningarna varje år och därför endast haft en värdeökning på aktierna på 9 % per år, skulle värdet på den investerade kronan i det här fallet endast ha ökat till 271 kr. Märk väl det kraftigt större beloppet 2 353 kr som erhålls då utdelningarna årligen återinvesteras jämfört med 271 kr. Om man hade investerat 1 000 kr i aktier år 1944 hade man i det ena fallet haft 271 000 kr idag och i det andra fallet, då utdelningen årligen återinvesteras, 2 353 000 kr. Det är alltså högst väsentligt att inse värde av att återinvestera utdelningarna. 



Vid en jämförelse mellan ett svenskt aktieindex där utdelningen årligen återinvesteras och ett där hänsyn endast tas till kursutvecklingen mellan 1996 och 2013 för Stockholmsbörsen kan det konstateras att det förstnämnda har ökat med 520 % i värde och det andra med 260 %. Avkastningen som har erhållits när man årligen återinvesterat sina aktieutdelningar i fler aktier, jämfört med att inte återinvestera utdelningen, har under denna 16 år långa period varit dubbelt så hög. Den genomsnittliga årliga avkastningen har varit 12,1 % respektive 8,3 %. Trots att skillnaden kanske inte verkar vara avsevärt stor, blir effekten alltså efter 16 år med ränta-på-ränta effekten att värdet på det investerade beloppet har vuxit med dubbelt så mycket. Att investera 50 000 kr och efter 16 år och ha 310 000 kr (en ökning med 260 000 kr) är givetvis mer lockande än att ha 180 000 kr (en ökning med 130 000 kr). Skillnaden illustreras i grafen nedan. Att årligen återinvestera sin utdelning istället för att konsumera den är således en viktig del i receptet för att bli framgångsrik när det gäller sina aktieinvesteringar på lång sikt. Man ska inte underskatta värdet av ränta-på-ränta effekten!

Värdet av att återinvestera utdelningen



torsdag 25 april 2013

Härligt med aktieutdelningar!

Under våren har det kommit en del utdelningar från mina aktier in på kontot. Det är inga jättebelopp det handlar om, men det är givetvis en skön känsla att se några tusenlappar trilla in på kontot. Dessa pengar kan sättas i arbete igen genom att köpa nya aktier, vilka i framtiden kommer ge ännu mer i utdelning. Företag som jag hittills har fått utdelning ifrån är bland annat Castellum, Beijer Alma, Swedbank, Telia, Handelsbanken, Realty Income, Altria och Fortum. Alla dessa är inte rena aktier med stabil utdelningstillväxt, utan är mer att betrakta som "högavkastare". Bland annat Telia, Swedbank och Fortum gav i år en direktavkastning på cirka 7 % på den kursen jag köpt dem på, vilket är  väldigt mycket högre än räntan man kan få genom att sätta in sina pengar på banken. Risken med att äga aktier i dessa företag är givetvis betydligt högre jämfört med att ha sina pengar på ett bankkonto med insättningsgaranti, men ska man sätta sina pengar i arbete och få dem att generera inkomster man i framtiden kommer vara väldigt nöjd över kan man inte ha 1 % i ränta och ingen värdeökning på sitt kapital. Härnäst väntas utdelning från bland annat Sampo, Intrum Justitia samt H&M. 

onsdag 24 april 2013

Sidor till höger ->

Klicka på flikarna till höger
Under respektive rubrik i högerspalten kommer det finnas intressant läsning för den som är intresserad av att ta mer kontroll över sin privatekonomi och vill veta mer om hur man kan gå tillväga när det gäller långsiktiga investeringar i aktier med utdelningstillväxt. För den som vill bygga upp sin egen utdelningsmaskin och i framtiden leva på passiva inkomster eller sätta en rejäl guldkant på livet finns det inspirerande läsning. Det finns även en Ordlista med ord/begrepp som den ännu oinvigde investeraren bör känna till. Under fliken Böcker kommer jag skriva om och recensera böcker inom ämnena privatekonomi och aktieinvestering. Det kommer fyllas på med mer text med tiden, bloggen håller just nu på att byggas upp.   

Apple höjer utdelningen
För den som äger aktier i Apple kom igår den positiva nyheten att företaget höjer utdelningen per aktie till 3,05 dollar per kvartal, alltså till 12,2 dollar per år. Det innebär en utdelningstillväxt på 15 %, från tidigare 2,65 dollar per kvartal, eller 10,6 dollar per år. Den nya utdelningen motsvarar en direktavkastning på kring 3 % till kursen på 400 dollar, vilket är vad Apple handlas till idag. Samtidigt kommer företaget återköpa aktier för totalt 60 miljarder dollar fram till år 2015. Huruvida aktieåterköp är positivt eller negativt finns det delade meningar om. Det får dock anses vara positivt om Apple köper tillbaka aktierna då kursen är låg, eftersom de då kan återköpa fler aktier. Till den nuvarande aktiekursen på 400 dollar har Apple ett börsvärde på 375 miljarder dollar. Ett aktieåterköp på 60 miljarder idag skulle alltså innebär att 16 % av aktierna försvinner från marknaden. Är aktiekursen istället 600 dollar hade istället cirka 10,67 % av aktierna återköpts. Eftersom återköpen sker under några års tid kommer givetvis återköpskursen att skifta mycket. I mitten av maj kommer näste utdelning från Apple. 


tisdag 23 april 2013

Utdelningstider - endast under våren?

Nu under våren delar de flesta, av de svenska börsnoterade företagen som ger utdelning, ut pengar till sina ägare. Det betyder att utdelningsbeloppen, för den som investerar i aktier med utdelningstillväxt, blir betydligt mycket högre under den här delen av året jämfört med resten av året. Även de flesta av de nordiska företagen som delar ut pengar till sina ägare delar ut en gång per år, oftast under våren. Det finns vissa undantag bland de nordiska börsnoterade företagen, vilka delar ut pengar till sina aktieägare oftare än en gång per år. Här återfinns bland annat AstraZeneca. Det svenska läkemedelsföretaget Astra gick år 1999 ihop med det brittiska företaget Zeneca, vilket verkar inom samma bransch som Astra. Då brittiska företag ger utdelning till sina aktieägare två gånger per år sker så även till AstraZenecas aktieägare. En gång under våren och en gång under hösten.  


Breddar man sitt perspektiv och ser till börserna på andra sida Atlanten kommer den utdelningsorienterade investeraren finna ännu  högre utdelningsfrekvenser bland de företagen som delar ut pengar till sina aktieägare. Det är nämligen så att nordamerikanska företag i de allra flesta fallen är kvartalsutdelare, alltså ger utdelning fyra gånger per år. Beloppet på årsbasis är givetvis inte fyra gånger större för det. Säg exempelvis att ett företag delar ut 2 dollar per aktie under ett år. Delar det ut pengarna kvartalsvis kommer det delas ut 0,5 dollar per kvartal. Istället för att få all utdelning koncentrerad till fyra veckor under våren, vilket fallet alltså vore om man endast äger nordiska aktier som ger utdelning, blir alltså strömmen av pengar, i form av aktieutdelning, jämnare under året då en del av portföljen är investerade i nordamerikanska aktier. 



Förmodligen är du van vid att få in pengar till ditt konto på månadsbasis, vare sig det gäller lön från arbete, studiemedel eller någon annan form av inkomst. De fasta kostnaderna man har är angivna på månadsbasis, exempelvis hyra/bostadsrättsavgift, mobil, bredband med mera, vilket gör att man tenderar att leva sitt liv på just månadsbasis. Det krävs med andra ord att man får in pengar varje månad för att man inte ska behöva ta pengar från sina (eventuellt) sparade medel. Finns det då någon typ av investering som genererar ett kassaflöde in på kontot varje månad på samma sätt som lönen kommer in på kontot varje månad den 25:e? Ja, faktum är att det gör det! Precis som det finns aktier som delar ut pengar en gång per år, en gång per halvår eller en gång per kvartal, finns det även aktier som delar ut pengar till sina aktieägare en gång per månad. Det finns inte jättemånga sådana aktier, men det finns ett fåtal på andra sidan Atlanten som faktiskt gör det. Även om utdelningsbeloppen per år är de samma kan det ändå kännas skönt att oftare få utdelning från sina aktier, att vänta ett år kan kännas länge. Har man som mål att återinvestera utdelningen, vilket man absolut bör ha om man inte ska leva på den redan idag, kan den snabbare sättas i arbete genom att investeras i fler aktier, då den kommer in på kontot oftare. Genom att månatligen investera en del av sin lön i aktier med utdelningstillväxt kan man samtidigt återinvestera sin utdelning.   



Bloggens mål och syfte

Mitt mål med denna blogg är att inspirera och motivera personer till att själva investera sina pengar i egna aktier, istället för att känna sig utelämnad till dyra fonder och bankkonton utan ränta. Jag vill visa att det är enkelt, billigt och väldigt motiverat att investera sina pengar i aktier - bland annat för att det är helt fritt från årliga förvaltningsavgifter. Grundläggande begrepp inom aktieinvestering kommer att förklaras, vilket ska underlätta för den ännu oinvigde i aktiers magiska värld. 


Jag kommer även att skriva om mina egna aktieinnehav och min syn på finansmarknaden och olika börsnoterade företag. Den typen av aktier som jag förespråkar att investera i, vilket inte heller tar särskilt mycket tid per månad för den som inte vill lägga ner allt för mycket tid på sina investeringar, är aktier med stabil utdelningstillväxt. När man investerar sina pengar i aktier ska man göra det långsiktigt. Det kvittar hur aktien utvecklas nästa dag, vecka och till och med nästa år. Har man som investeringsstrategi att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt, äga dem långsiktigt och årligen återinvestera utdelningen kommer man kunna tacka sig själv i framtiden över sina investeringsbeslut. Genom att investera en del av sin lön varje månad kommer man kunna se fram emot en stadigt växande utdelningsmaskin som genererar allt större inkomster år efter år, mycket tack vare ränta-på-ränta effekten. 



Välkommen till bloggen!