lördag 1 juni 2013

Aktiehumor

Köpa, sälja eller behålla?




Såg detta för någon månad sedan på di.se.

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska agera på aktiemarknaden...

fredag 31 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 12, (Hur stort kapital krävs för frihet?:1)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)


Föregående del

Hur stort kapital krävs för frihet?

Ibland hör man personer dra till med att det krävs belopp kring 25 till 50 miljoner kr för att kunna vara ekonomiskt oberoende. Skulle man ha 25 miljoner kr skulle det vara möjligt att plocka ut 500 000 kr per år under 50 års tid, alltså ta ut en månadslön på drygt 40 000 kr. Vad man då inte tänker på är att man, även om man bara har pengarna liggandes på banken, kommer att få en inkomst årligen utbetalt till sig i form av ränta eller i form av utdelning om man har investerat i aktier. Får man 2 % i bankränta efter skatt, vilket rent historiskt är en väldigt låg bankränta, kommer de 25 miljonerna generera 500 000 kr per år utan att pengar behöver plockas ut från pengamaskinen. Innan finanskrisen slog till och räntorna fortfarande var höga, minns jag att Swedbanks e-sparkonto gav 4,65 % ränta, vilket efter skatt ger en ränta på 3,255 %. I det ränteläget skulle de 25 miljonerna generera en ränteinkomst på 813 750 kr per år, eller 67 800 kr per månad.

Med ett så stort belopp skulle det vara möjligt att leva ett riktigt bra liv enbart på bankräntan. Bankräntan är faktiskt betydligt mer osäker som inkomstkälla än flera aktiers utdelning, vilket visas av att den som hade förlitat sig på bankräntan hade sett sina årliga inkomster minska rejält under åren efter finanskrisen. Idag är ränta på e-sparkontot endast 0,5 %. Det är viktigt att man inte år efter år tar ut pengar från den utdelningsmaskin man byggt, vilket skulle kunna vara risken om bankräntan är väldigt låg som den är i dagsläget. Då kommer man få mindre och mindre belopp varje år vid en låg ränta, eftersom kapitalet som räntan beräknas på minskar varje gång man tar pengar från bankkontot. För att istället få större och större belopp bör man investera i aktier med utdelningstillväxt, vilket gör att man inte kommer behöva återinvestera utdelningen varje år för att erhålla mer pengar nästa år. Det sker per automatik genom att de företagen man har investerat i ökar utdelningen per aktie. Att veta att man kommer få 10 % i inkomstökningar nästa år enbart genom att fortsätta äga sina aktier är faktiskt verklighet för den som investerar i denna typ av aktier.

Att det skulle behövas 25 miljoner kr för att vara ekonomiskt oberoende är helt klart en stor överdrift. Väljer man att inte leva ett liv i onödigt överflöd behöver man inte särskilt stora belopp för att erhålla en inkomst varje år som täcker kostnaderna. Säkert är det många som anser, och rent intuitivt tänker, att en person som är ekonomiskt oberoende är någon som kan köpa en ny Ferrari idag och ett hus på Rivieran imorgon. För att kunna leva ett sådant liv krävs det givetvis stora summor pengar, men det är heller inget liv de flesta av oss varken vill eller drömmer om att leva. Det är utan problem möjligt att göra av med 25 miljoner kr på en dag om man så vill, men det är inte det som är syftet med de pengar man har. Det är istället att skapa inkomster genom att sätta pengarna i arbete. Ser man endast till extremen, och har orimliga mål, som att verkligen vara ekonomiskt oberoende i den bemärkelsen att man kan göra precis vad man vill, förstår man varför folk aldrig når ens till en rimlig nivå på skalan av ekonomiskt oberoende. En vanlig lönearbetare inser att det är mer eller mindre omöjligt att spara ihop 25 miljoner kr. Har man rimliga mål där man anser att frihet är det viktiga och inte konsumtionen som sådan kommer man bli förvånad över hur litet kapital det behövs och hur snabbt man kan uppnå den inkomsten som krävs i form av utdelningar från aktier för att vara fri.

Om man anser att ett liv i ekonomiskt oberoende innebär att man kan leva ett liv där man är fri att bestämma själv över sin vardag och sitt liv, klarar man sig med betydligt mindre medel. Så länge man täcker sina fasta månadskostnader samt en rimlig storlek på rörliga månadskostnader och är nöjd med det krävs det för de flesta inte mer än 3 miljoner kr som arbetar åt en och genererar inkomster. Har man en utdelning på 4 % på dessa kommer man varje månad att erhålla 10 000 kr (före schablonskatt). Det kan tyckas vara en ganska liten summa men med tanke på att man valt att investera i aktier med utdelningstillväxt kommer summan snabbt att öka. Det är som jag tidigare nämnt en av de vanligaste anledningarna till att många aldrig uppnår friheten, just det faktum att de oavsett månadslönens storlek konsumerar allt de får in på kontot. Det som är allra viktigast att komma ihåg är att det alltid sker en "trade-off" mellan att spendera pengar och att vara fri. De pengar man lägger på onödig konsumtion idag hindras från att sättas i arbete i utdelningsmaskinen, vilket gör att inkomsten blir lägre från den och man är således fri i lägre utsträckning.

Nästa del

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 11, (Var beslutsam, åtrå pengar och uppnå friheten)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Var beslutsam, åtrå pengar och uppnå friheten

Din hjärna, de tankar och de referensramar du har i ditt liv måste alla anpassas till att du ska uppnå det slutliga målet – att kunna leva på utdelningarna från dina aktier. Det räcker inte med att tro att det ska lösa sig själv och att du är beredd ett göra ett halvhjärtat försök, det är dömt att misslyckas om du inte fullt ut följer din övertygelse. För att lyckas att ackumulera en aktieportfölj av tillräcklig storlek som genererar årliga utdelningar du kan leva på måste du hela tiden i ditt undermedvetna följa din plan. När du väl har övertygat dig om vad du vill uppnå och bestämt dig för att du inom ett antal år ska ha byggt upp en utdelningsmaskin av en viss storlek måste du varje dag påminna dig om din plan och dina mål, för att övertyga dig om värdet av att hålla fast vid planen. När du väl har ställt in dina tankar och ditt undermedvetna på att uppnå friheten kommer du utan problem kunna uppnå det. Den som är helt övertygad om att uppnå sina mål är även den som kommer lyckas. Den som tvekar eller avviker från sin plan har inte karaktären att uppnå det långsiktiga målet och kommer då heller aldrig att uppnå friheten. Våga göra förändringar i ditt liv, framförallt i din privatekonomi, och bry dig inte om vad andra kommer tänka och tycka.

Den som har satt upp rimliga mål och har en konkret plan för hur de ska uppnås kommer vara den som i slutändan mest kan njuta av de utdelningar som i framtiden kommer kunna skördas. Även om det är lätt att vara kortsiktig och belöna sig på olika sätt, finns det inga ursäkter för att inte följa sin plan. Vill du inte leva extremt enkelt är det lika bra att redan från början sätta upp ett investeringsmål per månad som är anpassat till de konsumtionsbehov du har. Sätts investeringsmålet på en orimligt låg nivå, för att du vill njuta av dina pengar i så stor utsträckning som möjligt idag, kommer dock planen inte kunna följas och målen inte att uppnås. Var därför rimlig från början i den plan och de investeringsmål du sätter upp.

Att sätta upp ett mål som är högt, men ändå ger utrymme till viss konsumtion idag, skapar en tillfredsställelse då du dels inser att du har investerat enligt den plan du utarbetat samt att du även har kunnat njuta av livet i nuet i den utsträckning du anser dig vilja. Du har då börjat investera och kommer kunna bli fri, det är nu bara en tidsfråga. Oavsett om det kommer ta 10, 20 eller 30 år innan du får uppleva friheten vet du att den dagen kommer inträffa. Den som dock värderar att överkonsumera idag istället för att njuta av livet i framtiden är dömd att misslyckas. Antingen för att planen tar för lång tid att uppnå, vilket leder till att den avbryts i förtid eller att den helt struntas i. Den personen har säkert även svårt att dra ner på sina kostnader och trots att lönen stiger mycket finns det aldrig något utrymme för att investera, då det inte värderas tillräckligt högt för den personen att bli fri. Tyvärr kommer den personen aldrig att uppleva friheten.

Det är för många personer lätt att vara allt för passiv och inte våga bryta invanda mönster och tänka i nya banor. Det betyder att det är lätt att hitta på ursäkter för att man inte ska börja med bygget av sin egen utdelningsmaskin. Man skapar negativa tankar i form av att man säger att ”det är för svårt att köpa aktier”, ”jag har inte tillräckligt mycket kunskap om aktier och investeringar”, ”jag har inte den tiden som krävs”, ”det är jobbigt att avsluta mitt månadssparande i dyra fonder” och så vidare. Låter man dessa tankar segra kommer man heller aldrig i framtiden kunna njuta av alla pengar som man årligen kommer få in på sitt konto i form av aktieutdelning tack vare att man under många år investerat i aktier. Man kommer alltid att leva sitt liv på samma sätt och inte märka av någon förändring, just för att man hela tiden kommer på ursäkter. Det kommer stå en dyrt i framtiden att vara passiv och låta någon annan ta hand om privatekonomin. Trots alla positiva sidor med att själv ta hand om sina investeringar sätter negativa tankar som dessa käppar i hjulen för många. Det är viktigt att man inte låter de styra ens liv och det man vill uppnå med livet. Det är endast de som vågar tro på sig själva och på förändring, som kan bryta ett dåligt mönster för att i framtiden kunna njut av friheten, tack vare de beslut som togs idag.

Sammanfattning
Nästa del

torsdag 30 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 10, (Hur fri är du?)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)


Hur fri är du?


Det går att beräkna sin frihet, alltså sätta sina passiva inkomster i förhållande till de kostnader man har under ett år. Beroende på vilken konsumtionsnivå man väljer att ha är man olika mycket fri vid samma storlek på utdelningar. Så gott som alla är fria till viss del redan nu, även om man inte har börjat bygga på sin utdelningsmaskin ännu. Förmodligen är det många som har pengar i någon typ av räntebärande form, kanske på ett bankkonto eller i en obligationsfond. Då kanske man erhåller någon procents ränta om året på pengarna, vilken dock förmodligen endast är i storlek med inflationen.

För att ta reda på hur fri man är i nuläget behöver man helt enkelt bara sätta sina passiva inkomster i relation till sina kostnader under ett år. Är fallet att man idag erhåller 10 000 kr i utdelningar per år från sina aktier och har årliga kostnader för sitt uppehälle på jorden på 200 000 kr är man fri till 10 000/200 000 = 5 %. När sedan återinvesteringarna, nyinvesteringarna samt utdelningshöjningarna år efter år ger större och större effekt på det årliga utdelningsbeloppet från utdelningsmaskinen kommer man snabbt se en ökad frihet. Om fem år kanske utdelningen har ökat till 50 000 kr, vilket då betyder att man är fri till 50 000/200 000 = 25 %.

Med tanke på att ränta-på-ränta effekten drar stor nytta av tiden kommer det gå allt snabbare att bli fri när utdelningsmaskinen fått växa under några år, tänk på snöbollen. Inser man detta kommer det vara lätt att fortsätta på den inslagna vägen. Det är viktigt att även tänka på att det går att påverka sina årliga kostnader, vilket jag nämnt tidigare. Skulle man fatta ett antal beslut vad gäller sänkning av sina månadskostnader och onödig konsumtion skulle tiden till friheten förkortas rejält. Har man sänkt sina årliga kostnader från 200 000 kr till 150 000 kr, eftersom man väljer att leva ett ekonomiskt enklare liv, är man vid en utdelningsinkomst på 50 000 kr per år fri till 33 %. Istället för att behöva öka sina utdelningsinkomster med 300 % (till 200 000 kr) behöver de endast öka med 200 % (till 150 000 kr) för att uppnå friheten (om vi utgår från att levnadsomkostnaderna hålls konstanta). Om de årliga utdelningarna, tack vara de tre gyllene faktorerna (utdelningstillväxt, återinvestering av utdelning och nyinvesterande), ökar med 12 % per år kommer man uppnå friheten om endast tio år i det fallet att kostnaderna är 150 000 kr per år och utdelning idag är på 50 000 kr. Är kostnaderna 200 000 kr per år, kommer det dröja ytterligare tre år innan friheten infinner sig. Just det faktum att det är enkelt att dra ner på sina årliga kostnader, främst vad gäller onödig konsumtion, vilket gör det möjligt att investera större belopp per månad samt att det minskar storleken på utdelningsbeloppet som krävs för att bli fri, gör att tiden det tar för att uppnå friheten kraftigt kan förkortas. 

Sammanfattning

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 9, (Utdelningsmaskin = snöbollen som aldrig smälter)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Utdelningsmaskin = snöbollen som aldrig smälter

Alla har förmodligen när de var små lekt i snön och rullat stora snöbollar för att bygga en snögubbe. Om man börjar med en liten snöboll, kanske 10 cm i diameter, och sedan lägger ner den på marken och rullar runt den i snön blir den snabbt väldigt stor. Under de första metrarna i snön har snöbollen vuxit sig något större, men rullar man den en lika lång sträcka igen kommer snöbollen att bli väldigt mycket större. Det beror givetvis på att ytan som kan ta upp mer snö hela tiden ökar i storlek. Det sker alltså en typ av exponentiell ökning av storleken på snöbollen och efter ett antal meter har den blivit så stor, kanske volymmässigt tusen gånger större än vad den var från början, att den inte går att rulla längre.

Se på din utdelningsmaskin som en snöboll som växer sig exponentiellt större  med tiden

Trots att man från början endast hade en väldigt liten snöboll har man utnyttjat de resurser som finns tillgängliga, alltså snön, till att snabbt skapa en enorm snöboll. För varje meter man rullar snöbollen i snön ökar den i storlek mer än vad den ökade i storlek under den föregående metern, och på samma sätt kommer den växa sig ännu större nästa meter. På samma sätt kan man tänka när det gäller ränta-på-ränta effekten och de nästintill extrema resultat det går att åstadkomma genom att använda sina resurser, alltså pengar, och sätta dem i arbete, genom att varje månad investera en del av lönen i aktier med utdelningstillväxt och år efter år återinvestera den ständigt ökande utdelningen. Då det varje år är ett större belopp som arbetar åt en för att generera pengar i form av utdelning och dessa pengar årligen får en löneökning i form av utdelningstillväxt är det bara att sätta sin utdelningssnöboll i rullning och låta den växa till önskad storlek. Utdelningsmaskinen är turligt nog inte på samma sätt beroende av årstiden och tillgången på snö – det den växer av är de månatliga nyinvesteringarna samt återinvesteringen av utdelningarna, vilka pågår under årets alla månader.

En ”boost” för att påskynda byggandet av sin snöboll i form av en utdelningsmaskin för att bli fri snabbare är att sälja av tillgångar man har som man inte behöver för att frigöra pengar vilket gör att utdelningsmaskinen redan från början är relativt stor. Om vi som ett exempel ponerar att en familj gör en förrådsrensning och säljer av saker som bara ligger och skräpar år efter år kan det visa sig att de sitter på en mindre förmögenhet. Familjen antas ha urvuxna kläder, skridskor, cyklar, maskiner och vissa mindre möbler som de utan problem kan sälja. Detta antar vi för dem genererar totalt 10 000 kr i kontanter. Då de för övrigt har en bra ekonomi och tjänar bra per månad har de inga akuta hål att stoppa pengarna i. De väljer då att använda dessa pengar till att investera långsiktigt i aktier med utdelningstillväxt.

Värdetillväxten är årligen 13 %, eftersom att utdelningarna ständigt ökar och återinvesteras samt att kurserna stiger. 30 år senare konstaterar de att pengarna har vuxit till 391 000 kr, vilket blir resultatet efter 30 år av att investera 10 000 kr med 13 % årlig tillväxt. Direktavkastningen på pengarna antas vid den tidpunkten vara 4 %, vilket betyder att de erhåller 15 600 kr per år i utdelning, vilket då kan sättas i relation till det ursprungligen investerade beloppet på 10 000 kr. Då en hel del prylar minskar i värde snabbt med åren är det viktigt att sälja av dem snabbt om man inte har något behov av dem, alltså att inte vänta för länge. Hade det endast varit möjligt att få ut 5 000 kr på försäljningen två år senare hade de efter 30 år i det fallet istället haft aktier till ett värde av endast 195 500 kr och varje år fått en utdelning på 7 800 kr vid en direktavkastning på 4 %. Hade de tagit tillfället i akt och sålt av mer saker och fått in 26 000 kr från försäljningen, hade de 30 år senare faktiskt varit miljonärer. De hade haft aktier till ett värde av 1 017 000 kr vilket vid en direktavkastning på 4 % ger en årlig utdelningsinkomst på drygt 40 000 kr. Genom att inte vara aktiv och inte tänka på att sälja av sådant som man inte alls har behov av, men som man ändå har liggandes, går man alltså miste om stora belopp i framtiden. Det är viktigt att tänka i termer av ränta-på-ränta när det gäller alla sina ekonomiska beslut för att uppnå friheten inom utsatt tid. Alla pengar som kan sättas i arbete ska också sättas i arbete om byggandet av utdelningsmaskinen ska kunna påskyndas.


Sammanfattning

onsdag 29 maj 2013

Sjätte bokrecensionen - Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person


Författare: Per H Börjesson

Språk: Svenska
Antal sidor: 190
Först utgiven: 2009
Lässvårighet: Lättläst


Om boken

Vilket det säkert har framgått i några tidigare inlägg har jag, liksom säkert många andra aktieintresserade, Warren Buffett som en stor förebild när det gäller långsiktig aktieinvestering. Det är lätt att imponeras över vad han har lyckats åstadkomma under sitt liv. Det är alltid intressant att lyssna på honom och se honom ”in action”. Under fliken högst upp på bloggen kallad Videoklipp har jag lagt till ett antal videoklipp med Buffett som jag tycker du bör spendera några timmar på att kolla (främst lyssna) på.

Per H Börjesson har skrivit ett antal läsvärda böcker som jag började få upp ögonen på för kanske ett och ett halvt år sedan. Den första boken är förmodligen hans mest kända, Så här kan alla svenskar bli miljonärer. Förmodligen har de flesta som läser på min blogg redan tagit del av Per H Börjessons tankar. De samklingar väl med min syn på aktier, investeringar och värdet av att själv bygga upp sin egen aktieportfölj. Så här kan alla svenskar bli miljonärer har sålt i 100 000 exemplar, vilket visar att i alla fall 1 % av Sveriges befolkning bör ha tagit del av hans tankar!

Nu ska jag istället fokusera på uppföljaren till den boken, nämligen boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person. Det finns många böcker skrivna om Warren Buffett, men egentligen endast en relativt heltäckande om honom på svenska vad jag känner till. I Jonas Bernhardssons bok Investera som mästarna finns givetvis Buffett med som en av "mästarna", men den boken har som syfte att beskriva många olika kända investerare (och spekulanter) varför antalet sidor om Buffett endast är cirka 15 i den boken. För den som vill läsa om Buffett finns några amerikanska tungviktare som exempelvis The Snowball, som är skriven på engelska och är ungefär 700 sidor lång samt ett stort antal andra böcker.

Börjessons bok om Buffett ger en bra sammanfattning och beskrivning om Buffetts liv och hans investeringskarriär. Boken består till en början av drygt 30 kortare avsnitt där olika centrala begrepp och delar av Buffetts tankar, syn på investeringar och liv tas upp. Att boken är uppdelad på många kortare kapitel gör att boken inte känns särskilt tung att läsa. Eter det beskrivs ett antal verkliga aktieinvesteringar som Buffett har gjort, samt exempel på liknande svenska bolag som Buffett skulle kunna tänkas vara intresserad att investera i, alltså bolag som stämmer överens med hans investeringskriterier. I den tredje sektionen av boken diskuterar författaren potentiella svenska bolag som Buffett skulle ha gillat. Något Warren Buffett är väldigt känd för är alla de citat han har fällt och fäller i intervjuer i olika sammanhang. Ett antal sidor i slutet av boken listar en del av dessa citat, översatta till svenska. 


Warren Buffett

Det är svårt att skriva om en bok som handlar om världens förmodligen mest kända investerare, utan att känna sig tvungen att skriva några stycken om just honom. Nedanstående fakta om Warren Buffett är hämtat från olika böcker, sidor på Internet med mera som jag läst och är alltså inte direkt kopplat till boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person som denna recension huvudsakligen handlar om.

Warren Buffett, född 1930, är en välkänd person som lyckats bli rik genom aktieinvesteringar. Sitt först aktieköp gjorde han i början på 1940-talet, redan vid 11 års ålder. Buffett var student hos urfadern till värdeinvestering, Benjamin Graham, som är född 1894. Graham har författat två klassiska verk inom värdeinvestering i form av Security Analysis (tillsammans med David Dodd), först utgiven år 1934 och The Intelligent Investor som först gavs ut år 1949. Buffett hade Graham som lärare på Columbia University i New York City när Buffett studerade där i slutet på 1940-talet. Buffett brukar säga att det var Graham och boken The Intelligent Investor som fick in honom på aktiespåret och väckte hans intresse av att investera långsiktigt i undervärderade företag.

Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway, har haft en väldigt positiv aktieutveckling under de senaste 40 åren, i snitt över 20 % per år, vilket är klart högre än index. Den som investerade 10 000 dollar när det hela startade hade varit väldigt rik idag. Lyckas man med att ha en årlig avkastning på 20 % kommer pengarna att fördubblas efter knappt fyra år. 1 000 dollar blir till 2 000 dollar och sedan 4 000, 8 000, 16 000, 32 000 dollar och så vidare. 


20 % i årlig tillväxt

Buffett har ett antal kriterier som helst ska vara uppfyllda när han väljer ut företag att investera i. Företagen ska bland annat vara enkla att förstå sig på. Berkshire Hathaway äger aktier i exempelvis The Coca-Cola Company. Läskedrycker och andra typer av alkoholfria drycker får anses vara en verksamhet som inte är särskilt svår att förstå sig på. Att investera i ett nytt teknikföretag eller ett mindre läkemedelsföretag är inget som Buffett skulle ge sig på. Det ligger utanför det som Graham kallar för en investerares ”Circle of Comptence”, alltså utanför det område där man själv har tillräcklig förståelse och tillräckligt med ingående kunskap om vad företaget håller på med och tjänar sina pengar på. Har man studerat bioteknik på universitetsnivå och arbetar på ett läkemedelsföretag kan det absolut vara så att man har tillräcklig kompetens inom det området, men förmodligen inte annars.

De största innehaven i Berkshire Hathaways aktieportfölj är företag som The Coca-Cola Company, IBM, Wells Fargo & Company (bank), American Express och The Procter & Gamble Company. Förutom dessa finns ett stort antal hel- och delägda företag, däribland flertalet försäkringsbolag. En viktig person vid Buffetts sida i Berkshire Hathaway är Charlie Munger, som arbetat tillsammans med Buffett sedan flera decennier tillbaka. För den som vill spendera några timmar på att inhämta kloka visdomsord från dessa investeringsguruers rekommenderas det starkt att se något av deras längre framträdanden vid amerikanska universitet där de svarar på frågor från studenterna och berättar om sin syn på investeringar. De är båda riktiga underhållare!

Nyligen blev det känt att Berkshire Hathaway, tillsammans med ett annat företag, har lagt ett bud på det börsnoterade företaget Heinz samtliga aktier. Hur komplicerad är då Heinz verksamhet, kan man förstå vad de gör och hur marknaden ser ut för deras produkter? Heinz tillverkar, som de flesta säkert känner till, olika livsmedelsprodukter som ketchup, konserver med bönor, såser samt en hel del annat. Det är helt enkelt inte en jättekomplicerad verksamhet att förstå sig på, vilket gjorde det till ett perfekt företag enligt Buffetts sys på potentiella bolag att investera i. Självklart måste företaget i sig visa upp fina kvalitéer, så som en solid balansräkning, bra produkter/tjänster, goda framtidsutsikter, bra ledning med mer, för att det ska vara aktuellt för Buffett att investera i dem. 

Ett annat populärt investeringskriterium för Buffett är att företaget han är intresserad av att investera i ska ha en vallgrav av något slag, det som på engelska kallas för ”moat”. Även detta är något som Graham tar upp i sin bok The Intelligent Investor. Att ett företag har en vallgrav betyder att det till viss del är skyddat från konkurrenterna. Företaget besitter något värdefullt som gör att kunder av någon anledning föredrar företagets produkter och inte rakt av går till konkurrenterna, alltså en stark konkurrensfördel. Det kan handla om att företaget har ett starkt varumärke som gör att kunderna tenderar att välja den produkten framför billigare alternativ. Det ska helt enkelt inte vara för lätt för konkurrenter att start upp en liknande verksamhet som kan slå undan benen för det befintliga företaget.

Buffett har alltid haft en långsiktig investeringshorisont och har gjort sig känd genom att fälla citat som att den enda investeringshorisonten är ”för alltid” och att det egentligen är ganska galet att börsen är öppen varje vardag året runt. Det räcker enligt honom egentligen att de är öppna en gång per månad, så att de som verkligen behöver sälja eller köpa aktier kan göra det. En ytterligare sak Buffett brukar tala om i dessa sammanhang är att alla borde ha ett kort med tio stämpelplatser. Varje gång man köper eller säljer en aktie ska kortet stämplas. När man har gjort sina tio aktietransaktioner kan man aldrig mer i sitt liv varken köpa eller sälja aktier. Det skulle leda till att alla var tvungna att tänka till en extra gång och alltid investerar på lång sikt i företag som man känner sig trygg med att äga för alltid.

Warren Buffett har idag en nettoförmögenhet på 53,5 miljarder dollar enligt Forbes. Det motsvarar 357,75 miljarder kr med en dollarkurs på 6,5 kr. Buffett har lovat att skänka bort 85 % av sina tillgångar, varav en stor del till ”Bill and Melissa Gates Foundation”. Även han vet, som tur är, att ingen i världen har behov av flera hundra miljarder kronor.


Slutsats

För den som vill läsa om och ta del av Warren Buffetts investeringsresa, tankar och liv, på svenska, är boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person en lättläst och lättillgänglig bok som kommer ge en bra introduktion till mannen, myten och mästarinvesteraren Warren Buffett. För den som vill ha en mer heltäckande bok får man vända sig till en bok  som är skriven på engelska och som förmodligen är minst dubbelt så tjock.

tisdag 28 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 8, (Min förändrade syn på aktieinvestering:3)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)




Det här med uppgång och nedgång rent procentuellt är en sak som kan vara lite intressant att fundera kring. Ett företag kan som värst gå i konkurs och då sjunker aktiekursen med 100 %, vilket är den maximala förlusten en aktieägare kan drabbas av, då man som aktieägare i ett börsnoterat bolag endast riskerar att förlora det kapital man köpte aktierna för. Givetvis kan man som aktieägare i börsnoterade företag aldrig bli ansvarig för företagets skulder. Vad gäller uppåtpotentialen finns det inget naturligt "tak" för hur mycket en aktie kan stiga. Det är en viktig anledning till att det över lång tid sker en långsiktig uppgång på aktiemarknaden. Ibland hör man om mindre bolag som kallas för "börsraketer" efter att de har stigit med kanske 2 000 % under ett år. Det händer såklart aldrig att man hör om det motsatta, att en aktiekurs sjunkit med 2 000 %, eftersom det redan vid en nedgång på 100 % har en aktiekurs på 0 kr. En kursraket på 2 000 % skulle alltså tas ut av 20 företag som går i konkurs om man från början investerade samma belopp i alla 21 företagen. Det är givetvis omöjligt att veta vilka företag som kommer gå extremt bra på kort tid och det är inget för den långsiktiga utdelningsinvesteraren att spekulera kring, men samtidigt ett intressant faktum att tänka på när det gäller aktieinvesteringar. Nedsidan är begränsad medan uppsidan är obegränsad.

Det faktum att man förlorar alla pengar man köpt aktier för i ett företag om det går i konkurs måste en investerare vara medveten om. Det får samtidigt inte avskräcka nybörjarinvesterare från att börja investera i aktier. Den som köper aktier i de stabila företagen som jag förespråkar inser givetvis att risken för konkurs är i princip noll för dessa. Har företaget exempelvis existerat i 50 år och stadigt ökat vinsten, det egna kapitalet och utdelningen per aktie inser man att företaget utan problem anpassar sig till rådande förhållanden i världen och har en långsiktigt hållbar affärsidé. 

Det är just den oändliga uppgångspotentialen som gör det farligt att blanka aktier, vilket inte är något en vanlig investerare ska göra. För den intresserade följer här en kort beskrivning av vad blankning handlar om. Blankar någon en viss aktie tror personen på en nedgång i aktiekursen, förmodligen för att företaget står inför svårigheter vilket således kommer göra att värderingen på dess aktier sjunker. Blankning går till på det sättet att den som blankar lånar en aktie som sedan säljs. Aktien köper den som blankar efter en viss tid tillbaka från aktiemarknaden till ett förhoppningsvis lägre pris och återlämnar den till personen som lånade ut aktien. Har den som blankat en aktie sålt aktien för 100 kr och vid det senare tillfället köper tillbaka aktien för 95 kr har blankaren gjort en vinst på 5 kr. Det bästa för blankaren vore om företaget gick i konkurs eftersom han då inte kan lämna tillbaka någon aktie. Alla de 100 kronor blankaren erhöll när han sålde aktien är i det fallet ren vinst. 

Till skillnad från den som köper aktier vill således inte blankaren att kurserna stiger, eftersom han då tvingas köpa tillbaka aktien till en högre kurs, säg 110 kr, då han ska lämna tillbaka aktien. Den som blankat har i det fallet gjort en förlust på 10 kr eftersom han lånat en aktie som har sålts för 100 kr och sedan tvingats köpa tillbaka aktien för 110 kr. Förlusten är inte begränsad på samma sätt som den är då man köper aktier. När man köper en aktie kan man maximalt förlora det beloppet aktien köptes för, vilket sker då företaget går i konkurs. Blankar man en aktie förlorar man pengar då kursen stiger och man tvingas köpa tillbaka aktien till en högre kurs, och uppåt finns det inget tak. Om aktien har lånats och sålts för 100 kr kommer förlusten att vara 100 kr om kursen stigit till 200 kr då aktien ska köpas tillbaka. Det finns givetvis ingen naturlig gräns där, aktien kan stiga till vilket belopp som helst. Har kursen gått upp till exempelvis 500 kr kommer blankaren drabbas av en förlust på 400 kr. Långsiktigt har börsen en stigande trend, vilket gör att man aldrig bör blanka på lång sikt. De som verkligen blankar aktier seriöst gör det givetvis då olika tekniska indikatorer visar på att börsen och specifika aktier befinner sig i en kortsiktigt nedåtgående trend, vilket absolut sker med jämna mellanrum då börsen som helhet, precis som enskilda aktier, jämviktspendlar.

Åter till min första aktieköp. Det som går att konstatera av mina två tidiga aktieköp är således att det var ett lotteri där jag både drog en storvinst och en nitlott. Det kom dock att dröja ytterligare något år innan jag insåg värdet av att investera långsiktigt i aktier som delar ut pengar som kan användas till att återinvesteras i fler aktier för att nästa år generera ännu mer pengar än året innan på grund av det större antalet aktier i portföljen samt den högre utdelningen per aktie tack vare att bolaget har en stabil utdelningstillväxt. Det faktum att det är möjligt att skapa en relativt stadig inkomst genom att årligen erhålla utdelningar från mina aktier hade jag tidigare endast sett som en extra krydda som jag som aktieägare erhåller. 

Det jag insåg var att det egentligen inte krävs en särskilt stor utdelningsmaskin för att årligen erhålla tillräckligt mycket pengar i utdelningar för att enbart leva av dessa inkomster. De två avgörande faktorerna för att kunna leva i frihet är dels att sätta sina pengar i arbete genom att investera i stabila aktier med utdelningstillväxt samt att återinvestera dessa pengar samtidigt som man dra ner på sina levnadsomkostnader, vilket faktiskt är det som avgör hur stora utdelningsinkomster man årligen behöver för att kunna leva enbart på dem. Den som har små krav vad gäller konsumtion och levnadsstandard kommer snabbast att bli fri, medan den som har ständigt ökande krav vad gäller konsumtion och levnadsstandard i takt med att inkomsterna ökar aldrig kommer att få uppleva friheten. Min investeringsstrategi, som många skulle ha nytta av att följa jämfört med att bara ha sina pengar liggandes på ett konto utan ränta exempelvis, är idag enbart utdelningstillväxtorienterad. Det handlar inte om att göra snabba aktieklipp, utan om att i framtiden känna sig nöjd över sina beslut när det gäller privatekonomin och investeringarna och att se fram emot stadigt ökande utdelningsinkomster. 

Efter att ha ägnat mycket tid under det senaste året åt att läsa på om investeringsstrategier, bolag och studerat historisk aktiedata av diverse slag har jag kommit fram till att den bästa strategin långsiktigt för den som inte vill lägga ner massor av tid på sitt investerande men ändå  vill kunna se fram emot god avkastning, är att investera i stabila företag med en stabil utdelningshistorik och med stadigt stigande utdelningar. En strategi där man varje månad investerar en del av sin lön i dessa aktier och har för avsikt att äga dem för alltid. I takt med att utdelningarna årligen höjs kommer mer och mer pengar kunna återinvesteras i fler och fler aktier. Efter tillräckligt lång tid kommer utdelningen ha ökat från någon tusenlapp per år till några hundra tusen kronor per år, då har man uppnått sitt mål – att bli fri!

Sammanfattning kapitel 2
Nästa del 


Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 7, (Min förändrade syn på aktieinvestering:2)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning


Föregående del

Utan att ha någon egentlig strategi började jag i slutet av år 2009 att sätta in de första pengarna på aktiedepån. Tyvärr hade marknaden redan återhämtat sig en del efter finanskrisen när jag började göra mina första aktieköp. De första aktieköpen skedde i väldigt liten skala bör det noteras. Vid den här tiden, det låter längre sedan än vad det är men utvecklingen går fort, hade investeringssparkontot ännu inte lanserats, vilket gjorde att jag inhandlade aktierna i en vanlig aktiedepå med skatt på utdelning och inlåsningseffekter med allt vad det innebär. Ingen värdering eller närmare granskning gjordes av de företag jag först var intresserad av att köpa aktier i. Aktieutdelningen var inte något jag vid den här tiden lade någon större vikt vid. Att de stora svenska bolagen delade ut pengar årligen hade jag koll på, men att det kunde vara något större långsiktigt värde med det skulle jag inse först några år senare. Det var ju kursökningen i aktien jag ville åt, alltså att köpa en aktie och sedan kunna sälja den med vinst efter en vecka eller en månad, eller efter hur länge egentligen? Regler för när jag skulle sälja en aktie, alltså efter en viss uppgång/nedgång, vid en viss värdering eller en viss tid, var inte något jag hade en utarbetad plan för. Det var helt enkelt mer eller mindre ett lotteri hur det skulle gå för mina första aktier.

Några år tidigare hade jag ibland kollat på aktielistorna i dagstidningen, jag har givetvis helt övergått till Internet nu, och noterade då att det fanns två bolag med prefixet ”Lundin”. Dels Lundin Mining och dels Lundin Petroleum. De här båda bolagen kunde det vara intressanta att köpa aktier i tänkte jag, råvaror är det ständigt behov av i världen. Ett oljebolag kan vara ganska spännande att äga, så jag valde att köpa aktier i Lundin Petroleum. Som sagt, helt utan vetskap om deras verksamhet, historik, värdering, vinster/förluster samt utdelningar. 

TradeDoubler var det andra företaget jag tidigt köpte aktier i. Jag hade läst en kort artikel om att de höll på med onlinemarknadsföring, som en mellanhand mellan den som vill annonsera och den som har annonsplats i form av hemsidor och bloggar. Inte heller i det här fallet gjordes någon ytterligare analys av företaget. Om företaget hade gjort vinst eller förlust, hur hög eller låg värderingen var vid det tillfället jag köpte aktier hade jag noll koll på. Framtidsutsikterna var bara något jag själv skapat mig en bild av i huvudet. Vilka framtidsutsikter som var invärderade i kursen kände jag inte till. 

Någon månad efter köpet av TradeDoubler kom deras niomånadersrapport över perioden januari-september 2010. Den tillfredsställde inte marknadens aktörer och kursen sjönk med 25 % på en dag. Den dagen lärde jag mig att kvartalsrapporter verkligen kan överraska marknaden, både positivt och negativt. TradeDoublers aktiekurs har sedan dess rört sig konstant nedåt. Faktum är att aktiekursen sedan mitt köp på 52 kr aldrig vid något tillfälle har gått över den nivån. Sett från den nivå jag köpte på har kursen sjunkit med 70 %, till 16 kr idag (maj 2013). En utdelning per aktie om 1,5 kr för år 2011 erhölls, men täckte föga upp förlusten. Dessa aktier är nu sålda. 

Vad gäller mitt andra aktieköp, Lundin Petroleum, är historien den omvända. Aktien inhandlades under maj 2010 och inte heller det beslutet fattades alltså på några grunder värda att nämna. ”Varför inte bara köpa den aktien och se vad det leder till”, tänkte jag nog. Den som kan historien om företaget känner till att de har gjort ett antal lyckade oljeborrningar och hittat stora mängder olja, vilket gett kursen en rejäl skjuts uppåt i flera omgångar under de senaste tre åren. Jag hade tur med mitt köp och lyckades nästan träffa in den tidpunkt då aktien handlades allra lägst. Den närmsta månaden efter köpet handlades aktien fortfarande kring 38 kr, vilket var den kurs jag köpte aktien på, men sedan dess har den alltså stigit rejält i ett antal omgångar i samband med nya oljefynd.

Idag (maj 2013) handlas aktien till 142 kr, vilket betyder en uppgång på nästan 300 %. Det har dock inte gjort mig rik då det endast handlade om småsummor, det var trots allt ett av de första aktieköpen för en fattig student. Dessa aktier äger jag fortfarande. Min förhoppning nu är att de med tiden ska börja dela ut pengar till ägarna, vilket förmodligen kommer dröja något år. Oljebranschen är givetvis en väldigt kapitalintensiv bransch, vilket gör att vinsterna till största del återinvesteras i nya projekt för att företaget ska växa och även i framtiden kunna skapa värde för aktieägarna. De större oljebolagen i världen delar dock ut pengar, exempelvis vår granne Norges oljestolthet, Statoil, men även amerikanska och franska bolag som Exxon Mobile, Chevron och Total S A, vilka alla tre är börsnoterade i USA.

Nästa inlägg

måndag 27 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 6, (Min förändrade syn på aktieinvestering:1)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Min förändrade syn på aktieinvestering

När jag började köpa aktier år 2009 kändes det ganska stort, men samtidigt ganska svårt måste jag säga. Det finns så många olika bolag på börsen och det är svårt att veta vilka man ska investera i. Vissa företag känner man till namnet på, medan vissa är helt okända. När det gäller ett visst företags verksamhet har man oftast sämre bild än vad man tror. Det är lätt att tro att man vet vad företaget gör, vilka produkter/tjänster de tjänar pengar på samt vilka marknader de finns på. Det är lätt att bli förvånad när man inser hur de ligger till i verkligheten. Samtidigt är det idag enklare än någonsin att få en korrekt bild av ett visst företags verksamhet. Alla företag har mer eller mindre användarvänliga hemsidor för investerare, det som kallas ”Investerare”, ”Investor Relations”, eller ”IR” samt en sida där det går att läsa om företagets verksamhet, ofta kort och koncist samt dess historia.


Hur ska man då komma fram till vilka företag man ska investera sina pengar i? Ska man bara kasta pil på aktielistan (kräver dock att man köper en tidning så att man inte förstör datorskärmen) och köpa dem man träffar. Eller ska man kanske välja bort dem man träffar och kasta igen och igen, för att utesluta tillräckligt många aktier och köpa de tio som återstår, eller ska man köpa aktier i fem eller tjugo olika bolag? Faktum är att vissa studier har kommit fram till att det skulle vara möjligt att slå börsindex genom att kasta pil på en aktielista och investera i de aktier man träffar. Det handlar då givetvis enbart om tur, att de aktier man råkar träffa är de som i framtiden utvecklas bäst. 

De måste helt enkelt finnas ett mer rationellt sätt att väljer ut företag att köpa aktier i. En del företag kanske anses vara bra företag som man kan tänka sig att investera i, men till vilken kurs? Idag handlas aktien i Bolaget A för 87 kr, för en vecka sedan för 80 kr och för en månad sedan 100 kr. Det verkar vara ett väldigt rally på börsen, vilket kan verka skrämmande för den oinvigde, men något den långsiktiga investeraren inte behöver oroa sig över. Genom att investera i företag med en stabil underliggande verksamhet och sunda finanser inser man att de dagliga svängningarna som noteras på börsen inte kommer påverka en på lång sikt. Även om det idag, var man än befinner sig, är möjligt att via sin mobiltelefon följa aktiekurserna är det inte något som är nödvändigt att göra då man enligt den strategin jag förespråkar i den här boken kommer äga sina aktier i många, många år framöver. Så länge företaget fortfarande säljer sina produkter, växer och delar ut mer och mer pengar till ägarna kan man vara trygg över sina innehav. 

Det kan vara så att en person har vissa preferenser till vissa företag och deras produkter. Kör någon lastbil till yrket och alltid har kört Volvo är det kanske lockande att köpa aktier i Volvo och inte i Scania. Arbetar någon i Bolidens gruva och har uppfattning av att det går bra för företaget är det möjligt att det känns bra att äga aktier i det företaget. Att arbeta i ett företag och få lön därifrån och även ta del av företagets vinst i form av utdelning samt värdestegring på aktierna kan tyckas bra. Det är dock väldigt riskfyllt. I extremfallet kan det vara så att man bor i en mindre ort där ett stort företag är den enda stora arbetsgivaren. Om man både arbetar inom företaget, investerar sina pengar i företagets aktier samt bor i ett hus på orten är risken stor att man verkligen drabbas hårt. Går det dåligt för företaget finns risken att drabbas negativt ur alla tre aspekterna. Man förlorar arbetet, utdelningen på aktierna uteblir och de sjunker i värde samt sjunker efterfrågan på bostäder på orten, vilket gör det svårare att få bostaden såld. 

Det finns ganska många bolag på de olika börserna i världen som man inte alls har koll på vad de sysslar med. Det är även högst troligt att man har en felaktig bild av ett visst företag vad gäller vilka produkter de säljer. För att ta ett exempel som alla kan relatera till kan vi studera de två stora amerikanska företagen The Coca-Cola Company och Pepsi Company. Funderar man på att köpa aktier i ett av dessa företag kanske man av olika personliga skäl föredrar det en framför det andra. Man kanske tycker att Coca-Cola är godare än Pepsi eller tvärtom. Man kanske tycker sig oftare se personer dricka Pepsi än vad man ser personer dricka Coca-Cola eller tvärtom. Förutom att göra felet att tro att ens egna uppfattningar är en korrekt bild av verkligheten går man miste om att närmare undersöka vad dessa företag har för produkter, vilken värdering de har samt vilken tillväxten i vinsten, det egna kapitalet samt utdelningen historiskt sett har varit samt prognoser för framtiden gällande dessa faktorer. 

The Coca-Cola Company är ett renodlat dryckesföretag, men förutom just drycken Coca-Cola tillverkar och säljer de andra drycker under hundratals olika varumärken, var och en i flera olika varianter, vilket leder till att företaget har några tusen olika drycker totalt sett i sitt produktsortiment. Pepsi Company däremot har förutom ett stort antal andra drycker än just Pepsi, även snacks, te och livsmedel av olika slag i sitt produktsortiment. Av Pepsis totala intäkter år 2011 var fördelningen mellan livsmedel och drycker 52 % respektive 48 %, vilket en nybörjare kanske inte tror när man ser namnet ”Pepsi” på en aktie. Det är därför viktigt att undersöka vilken verksamhet som döljer sig bakom namnet på det börsnoterade företaget. Samtidigt som detta är självklart för många, är det lätt för andra att anta att man har en korrekt uppfattning om ett företag, bara för att namnet är välkänt. Köper någon Volvo-aktier spelar det ingen roll hur många personer som köper Volvos personbilar. Den delen av företaget såldes år 1999 till Ford Motor Company och ägs nu, sedan år 2010, av det kinesiska företaget Geely Holdning Group. Den främsta källan till bra information för att lära sig mer om ett företags verksamhet är att läsa på företagets hemsida och titta igenom den senaste årsredovisningen. 

Både The Coca-Cola Company och Pepsi Company är bolag som är relativt enkla att förstå sig på, då man till stor del själv kan relatera till deras produkter och förstå vad de används till samt var de går att köpa. Det kan då vara svårare att analysera ett företag som tillverkar och utvecklar elektronikkomponenter eller ett företag inom läkemedelsbranschen. Samtidigt är det ofta väldigt intressant att läsa på mer i detalj om företag man aldrig har hört talas om eller för den delen även de företag man tror sig känna till väl. Ofta inser man att bakom ett företags namn finns väldigt mycket intressant och okänt. Ska man investera i ett visst företag är det givetvis viktigt att man känner till deras verksamhet i stort, helt enkelt veta vad de tjänar sina pengar på. En aktie är en del av ett verkligt bolag. Det är trots allt en del av vinsten bolaget generar som kommer aktieägarna till del i form av utdelning samt ökar det egna kapitalet.

Nästa del

Ratos preferensaktier

Ratos ger ut preferensaktier

Idag kan man läsa ett pressmeddelande från Ratos där det framgår att de inom kort ska ge ut preferensaktier. Teckningsperioden är mellan den 29:e maj och den 12:e juni för allmänheten i Sverige. Anledningen till att Ratos ger ut preferensaktier är att de ska finansiera förvärven av Nebula (finskt bolag som tillhandahåller molntjänster, IT-infrastruktur och nätverkstjänster till små och medelstora bolag), HENT (norskt byggföretag) och delvis förvärvet av Aibel (norskt serviceföretag inom olja, energi samt förnybar energi).  

Följande text är hämtat från sammanfattningen i pressmeddelandet angående emissionen av preferensaktier i Ratos (vilket i sin helhet går att läsa här): 

"* Styrelsen för Ratos ("Ratos" eller "Bolaget") har beslutat att Bolagets aktiekapital ska ökas med högst 2 614 500 kronor genom nyemission av högst 830 000 preferensaktier av serie C ("Preferensaktier"), riktad till allmänheten i Sverige och institutionella investerare * Genom emissionen avser Ratos helt finansiera förvärven av Nebula och HENT samt även delvis förvärvet av Aibel * Preferensaktierna emitteras till en teckningskurs om 1 750 kronor per Preferensaktie. * Effektiv årsavkastning[1] beräknas uppgå till 6,8% givet en teckningskurs i Erbjudandet om 1 750 kronor per Preferensaktie * Vid fullteckning i emissionen tillförs Ratos totalt cirka 1 452,5 Mkr, före emissionskostnader * Anmälan om teckning av Preferensaktier ska ske under perioden 29 maj till 13 juni 2013 för institutionella investerare och under perioden 29 maj till 12 juni 2013 för allmänheten i Sverige * Beräknad första dag för handel med Preferensaktier på Nasdaq OMX Stockholm är den 28 juni 2013
[1]Genomsnittlig årlig avkastning på Preferensaktien, beräknat utifrån teckningskurs, kvartalsvis utdelning om 25 kronor per Preferensaktie (dvs totalt 100 kronor per år) fram till årsstämman 2017 samt ökad utdelning med totalt 20 kronor per Preferensaktie på årsbasis efter årsstämman 2017 och med hänsyn tagen till när i tiden utdelning beräknas ske."
De övriga bolagen på Stockholmsbörsen som i nuläget har utestående preferensaktier är i huvudsak fastighetsbolag:
  • Balder
  • Corem Property Group
  • Klövern
  • Sagax
Samt två andra bolag:
  • Alliance Oil
  • Eniro
Jag äger preferensaktier i några av ovanstående bolag. De ger en relativt hög årlig direktavkastning (6-10%) och delar ut pengar kvartalsvis. I Ratos fall blir direktavkastningen 100 kr/1750 kr=5,7 % fram till år 2017 och 6,9 % om utdelningen ökar till 120 kr/aktie år 2017. Precis som att äga vanliga aktier finns det en risk med att äga preferensaktier, utdelningen är givetvis inte säker. Det återstår att se hur jag ställer mig till om Ratos preferensaktier kommer kommer ingå i min portfölj. 

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 5, (Inledning:3)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

De tankar som det kommer att redogöras för i den här boken har sitt ursprung i en långsiktig plan på att bli fri och att kunna göra det man själv känner sig mest tillfredsställd över att göra under sitt liv. Efter att ha varit student under några års tid har jag insett värdet av det lilla och att leva enkelt och billigt. Även om man som student idag inte har jättedåligt med pengar är det inget lyxliv man har råd med om man vill att månadens studiemedel ska räcka hela månaden. Det har gjort att jag blivit ännu mer ekonomiskt medveten och har exakt koll på vad de pengar jag får in görs av på. Alla beslut om att göra av med pengar idag innebär en begränsning att i framtiden få nytta av pengarna och få dem att generera inkomster. Det är trots allt det som ekonomi handlar om – att hushålla med begränsade resurser, vilket pengar sannerligen är för de flesta av oss. 

Det jag känner mig mest tillfredsställd över att göra är att få möjlighet att ständigt att lära mig nya saker och inhämta ny kunskap. Genom Internet och de möjligheter det ger upphov till är det idag möjligt att kolla på föreläsningar från olika kunskapsfrämjande organisationer, hela kurser från toppuniversitet från världens alla hörn, se på fakta- och vetenskapsprogram samt dokumentärer fritt via Internet. Kunskap är en resurs som är gratis att ta del av och det sker inget urval när det gäller kunskap som finns fritt tillgänglig på Internet, alla kan ta del av den. Jag har alltid velat lära mig nya saker och har alltid romantiserat kunskap. Att ständigt inhämta ny kunskap genom föreläsningar, böcker och dokumentärer är verkligen något jag känner mig tillfredsställd över att göra. 

Vilket MIT har konstaterat skulle det gå att skapa ett ”klassrum för 1 miljard studenter”, då man genom att visa föreläsningar via Internet inte blir begränsad av lärosalens storlek. För att ta ett exempel på vilken genomslagskraft Internet faktiskt har i sådana här sammanhang kan en kurs i Artificiell Intelligens från det amerikanska universitetet Stanford University nämnas. Den kursen som gav på campus lästes av 120 studenter medan samma kurs som gavs via Internet lästes av hela 160 000 personer. Även om det inte alltid är möjligt att erhålla ett bevis som intygar att man läst en viss kurs kan det för många ge en intellektuell tillfredsställelse att se en intressant föreläsning med en person som är expert och har mycket kunskap och erfarenhet inom ett visst ämnesområde.

Som student skulle man många gånger ha nytta av att kunna kolla på föreläsningarna igen på datorn, exempelvis när man ska tentaplugga. Om det skulle finnas som en typ av Play-kanal där kurser i alla möjliga ämnen finns fritt tillgängliga vore det riktigt häftigt, vilket visserligen till viss del finns idag med tanke på alla kurser som universitet runt om i världen har lagt upp på Youtube. Även ett svenskt universitet har börjat fundera på att göra sina föreläsningar och kursmaterial fritt tillgängligt via Internet för vem som helst att ta del av. Det skulle säkerligen uppskattas av många. I delar av världen där utbildningsnivån är låg idag skulle all den kunskap som finns tillgänglig via Internet göra det möjligt att snabbare etablera inlärnings- och utbildningsmöjligheter. Nu ska jag inte spinna vidare på det här området allt för mycket men det finns helt klart intressant kunskap att inhämta idag, när och var som helst, i alla fall för de som bor i de delar av världen där datorer och Internet är en naturlig del i ens vardag. 

Investerar du ett belopp varje månad i stabila aktier med utdelningstillväxt samtidigt som du väljer att dra ner på dina kostnader kommer du faktiskt inom en inte allt för lång tid kunna leva på dina utdelningsinkomster och vara i den situationen att du fritt kan bestämma över din tid. Det finns två positiva sidor med att dra ner på sina kostnader, vilket en del av boken handlar om, dels skapar det möjlighet att investera större belopp varje månad, vilket gör att det går åt färre år att bygga en tillräckligt stor utdelningsmaskin och dels kommer det räcka med ett lägre belopp i årliga utdelningar för att kunna leva på det. Den som klarar sig på 10 000 kr per månad istället för 15 000 kr kan nöja sig med att ha en storlek på sin utdelningsmaskin som är 33 % mindre (vid samma direktavkastning), vilket givetvis är enklare att uppnå. Jag anser att det inte bör vara särskilt svårt att på ett antal år bygga upp en utdelningsmaskin som genererar tillräckligt med utdelning som det går att leva på. Det kommer även du kunna göra om du ändrar din syn på investeringar, konsumtion, pengar och förstår värdet av tid, aktieutdelningar och tillväxt. Använd en del av din lön varje månad till att bygga din egen utdelningsmaskin. Pengar är den enda byggmaterial som krävs. Du kommer tacka dig själv i framtiden när dina utdelningsinkomster täcker dina levnadsomkostnader.

söndag 26 maj 2013

Utdelning Prospect Capital och Inland Real Estate

Aktieutdelningar under maj

I slutet på veckan kom utdelning in på mitt ISK från de två månadsutdelarna i min aktieportfölj som återstod att dela ut pengar under maj, nämligen Prospect Capital samt Inland Real Estate. De bolag jag har fått utdelning från under maj är således följande:

Inland Real Estate Corp. 
Prospect Capital
Realty Income Corp.
Apple
Preferensaktie
Gjensidige Forsikring
Swedish Match
Sampo
Intrum Justitia
Hexpol
Omega Healthcare 

Morgan från Ullared - aktiekarriär

Säkerligen har ingen gått miste om mannen, myten och lagerarbetaren Morgan Karlsson från Kanal 5:s tv-serie Ullared, vilket har sänts i fyra säsonger eller något i den stilen. Spin-offen på Ullared sänder nu sin andra säsong. "En stark resa" heter programmet, eller för att vara helt korrekt, "En stark resa - igen". I den första säsongen av det programmet reste Morgan och hans parhäst Ola-Conny runt till diverse platser i världen, dock besökte de ingen plats i Nordamerika. Denna säsong av programmet kompenseras det genom att de enbart är i USA. Jag måste säga att det kan vara lite underhållande att se dem agera samt att se videoklipp från olika platser i USA. 

I avsnittet som sändes för några veckor sedan var de i New York, där de bland annat, på Morgans inrådan, besökte Wall Street. Morgan förklarade att han på kvällarna satt och följde "indexen" som just då visades på en bildskärm utanför New York Stock Exchange (NYSE) och att de har en stark korrelation med Stockholmsbörsen. "Om indexen i USA slutar på plus på kvällen kan man sova gott, eftersom börsen med stor sannolikhet kommer gå upp även i Sverige dagen därpå" konstaterade Morgan. Ola-Conny visade inget särskilt intresse av ekonomi, aktier med mera (eller klippningen av videomaterialet gav i alla fall sken av det). 

Hur som helst, det har tidigare framgått i olika medier att Morgan har "tjänat mycket pengar" på aktier. Jag tänkte att det kunde vara intressant att läsa mer om det och gjorde således en googling på det. Jag noterade då att Aktiespararna år 2010 hade gjort en intervju med Morgan. För den intresserade finns länken till artikeln här där du kan läsa om Morgans "investeringskarriär".